Haastattelu: Mitä on luvassa Last Callin 2. tuotantokaudella?

Haastattelu: Mitä on luvassa Last Callin 2. tuotantokaudella?

Suomalaisen pokeridokumenttisarja Last Callin toinen tuotantokausi saa ensi-iltansa syyskuussa. Pokerihuoneen tuottaman sarjan kakkoskausi sisältää kuusi jaksoa, joissa panokset ovat entistä suuremmat ja vieraslista lähes henkeäsalpaavan kattava. Mutta mitä kaikkea onkaan luvassa? Otimme sarjan tekijänelikon eli Matti Harjun, Dan Tolppasen, Antti Tiaisen ja Miikka Anttosen haastatteluun!

***

Pokerisivut: Kakkoskauden trailerilla välähtää Phil Galfondin ja Steve Albinin kaltaisia superjulkkiksia. Miten ihmeessä saitte heidät mukaan suomalaiseen pokeridokumenttiin?

Miikka: “Kysymällä nämä järjestyivät. Yhteydenottovaiheessa piti tosin käyttää vähän mielikuvitusta — esimerkiksi Galfondiin en meinannut saada yhteyttä mitenkään, kunnes onnistuin päättelemään hänen sähköpostiosoitteensa. Sen jälkeen ei tarvinnut enää kauheasti suostutella, vaan visiomme kuultuaan kaikki olivat innolla mukana.”

Matti: “Kuvaukset Galfondin kanssa jäivät todella vahvasti mieleen, koska hän on paitsi yksi pokerin vaikutusvaltaisimmista henkilöistä, myös erittäin kohtelias ihminen ja mahtava persoona.”

Antti: “Albinin studiolla vierailu oli myös todella hieno kokemus, jonka muistaa varmasti koko loppuelämän.”

Miikka: “Olihan se aika surrealistinen kokemus. Olin kuunnellut Albinin tuottamaa musaa paljon teini-ikäisenä, ja yhtäkkiä istuimme Albinin studiossa Chicagossa. Yksipäiväiseksi suunnitellut kuvaukset venyivät lopulta neljään päivään, kun materiaalia vain tuli ja tuli. Steve on viimeisen päälle hieno mies, joka voitti kesällä jo toisen WSOP-rannekkeensa.”

Matti: “Kun saimme hommat purkkiin, pääsimme vielä näpyttelemään samaa kromattua sähkökitaraa, jota Kurt Cobain oli soittanut (Albinin tuottaman) Nirvanan In Utero -levyn nauhoituksissa.”

Steve Albini toivotti Last Call -työryhmän tervetulleeksi studiolleen.
Antti Tiainen ja Kurt Cobainin vanha soittopeli.

Pokerisivut: Tulevalla kaudella nähdään kuuleman mukaan 23 eri vierasta.  Miten saitte niin paljon vieraita pakattua kuuteen jaksoon?

Miikka: “Lukema ehkä hämää hieman, koska jaksoja on tehty kahdella eri kaavalla. Meillä on kaksi ensemble-jaksoa, joissa pureudutaan tiettyyn aiheeseen ja kuullaan näkemyksiä laidasta laitaan. Loput ovat henkilövetoisempia.”

Dan: “Yhdessä jaksoista varsinkin line-up on aivan järjetön. Aiheena on ‘Miksi suomalaiset pärjäävät niin hyvin Pot Limit Omahassa?’, ja vastauksia etsittiin eri sukupolvien taitureilta.”

Pokerisivut: Ketä pelaajia kakkoskauden jaksoissa nähdään?

Miikka: “Ketäs kaikkia meillä olikaan trailerissa?”

Matti: “Galfond, Albini, Brandon Shack-Harris, Casimir Seire, Eelis Pärssinen, Joni Jouhkimainen, Samuli Sipilä, Jen Shahade ja Linda Johnson…”

Miikka: “Ja Scotty Brooks!”

Antti: “Scotty pyöritti Chicagossa isoa hoolia joskus vuosikymmeniä sitten. Hänellä riitti tarinaa muun muassa FBI:sta, Chicagon mafiasta ja Phil Hellmuthista.”

Pokerisivut: Dan, sarja pohjautuu ideaasi. Mistä kaikki lähti?

Dan: “Alun perin ideana oli tehdä vlogi YouTubeen siitä, kun lähden pelaamaan ensimmäistä kertaa WSOP-turnaussarjaa Las Vegasiin. Konsepti lähti muodostumaan siitä. En olisi ikinä uskonut, että saatiin jalostettua siitä näin laadukas ja kattava tuotanto!”

Pokerisivut: Millainen kokemus Last Call on kokonaisuudessaan ollut?

Dan: “Todella hauska ja opettavainen, toisaalta ajoittain myös työläs ja haastava. Välillä aikataulut ovat olleet todella tiukkoja ja kuvauspäivät pitkiä. Siihen kun lisää vielä pelit päälle, niin meno on ollut aika intensiivistä.”

Miikka: “Rankka mutta palkitseva. Aika nivaskassa näiden reissujen jälkeen on tullut oltua, mutta Matilla on silti meistä se rankin duuni.”

Matti: “Minun tehtävänäni reissuissa on huolehtia kuvauskalustosta kokonaisuutena, joka tarkoittaa ensinnäkin raskaan kaluston roudaamista paikasta toiseen. Kuvauspaikalle saavuttaessa huolehdin siitä että kalusto on tikissä, eli kameroiden ja äänityslaitteiden akut ladattu, muistikorteissa tilaa ja kuvausvalot toimivat. Ennen kuvausten aloittamista kuvauslokaatiosta pitää löytää oikeat kuvakulmat ja toisinaan tiukan aikataulun takia ne pitää löytää todella nopeasti. Itse kuvaustilanteessa operoin yleensä kahta tai kolmea eri kameraa ja samalla monitoroin ääntä. Haastattelun jälkeen puran kuvatut materiaalit kovalevyille ja teen niistä varmuuskopiot. Eli itselläni työpäivä vielä jatkuu, kun muut tiimin jäsenet voivat vaihtaa vapaalle.”

Kuolemanlaakso, Kalifornia. Täälläkin Last Callia on kuvattu.

Pokerisivut: Onko kuvauksissa sattunut kommelluksia?

Dan: (nauraa) “Onko jotain, mitä meille ei ole vielä sattunut?”

Antti: “Vegasissa meillä oli pieni kommunikaatiokatkos, jonka seurauksena keskellä Louisianan rämeikköä kuvatut kallisarvoiset dronemateriaalit päätyivät vesileluna pidetyn GoPron uumenissa uima-altaan pohjaan ja muistikortti kastui.”

Dan: “Nizzassa eräs nimeltämainitsematon henkilö hävitti villan avaimet vuorokaudeksi johonkin. Niitä etsittiin kissojen ja koirien kanssa ja käännettiin koko asunto ylösalaisin. Avaimet löytyivät kyseisen sankarin shortsien taskusta.”

Miikka: “Viime kuvausreissulla 50 prosenttia tuotantotiimistä sai koronan kesken kuvausten. Matilla taas on aina joku säätö ja katastrofi päällä.”

Matti: “Kuvauksissa voi viime hetkellä sattua kaikenlaista, eikä minkään toimiminen ole itsestäänselvyys. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on sähkölaitteissa eri taajuus kuin Euroopassa, joten valot räpsyvät, jos käytät niissä vääränlaisia polttimoita. Tähän emme olleet varautuneet, ja yksi dokumentin haastatteluista oli lähellä mennä täysin mönkään. Onneksi tilanteesta selvittiin pikaisella visiitillä Walmartiin.”

Pokerisivut: Pääsitte Last Callin 1. kaudella ehdolle Poker Awards -gaalaan. Millainen kokemus se oli?

Antti: “Oli hienoa saada ehdokkuus ja päästä gaalaan paikan päälle. Paikalla oli yllättävän pieni porukka ja tuntui, että kaikki tunsivat toisensa ennestään. Alkuun suomipojalla meinasi iskeä ulkopuolinen olo, mutta illan saatossa tutustuimme muihin vieraisiin ja loimme tulevaisuuden kannalta tärkeitä suhteita.”

Matti: “Gaalatila eli PokerGO:n studio oli yllättävän pieni. Kun kävelimme ovista sisään, huomasin että monet vieraat vähän ihmettelivät, että mitäs pukumiehiä nämä oikein ovat.”

Miikka: “Oletimme, että gaalaan pitää tulla puku päällä, joten kävimme vuokraamassa smokit. Pokerinpelaajat tyylilleen uskollisina olivat kuitenkin lähinnä kauluspaidoissa ja huppareissa. Jack Effel totesikin meidät nähtyään, että ‘katsokaa, turvamiehet ovat saapuneet!’.”

Ohjaaja Matti Harju Poker Awards -gaalan jälkeen Las Vegas Stripillä.

Matti: “Olen ollut itse pokerimedian tuottajana vasta pari vuotta, joten oli aika sykähdyttävää olla samassa huoneessa Mori Eskandanin kanssa, joka on pokerimediatuotannon ehdoton pioneeri. Oli kiva huomata, että ihmiset tulivat juttelemaan ja olivat kiinnostuneita Last Callista, vaikkei pystiä vielä tullutkaan.”

Miikka: “Okei, tätä ei varmaan kannattaisi sanoa haastattelussa, mutta olihan itse palkintojenjako aivan farssi. Voittajaksi valittiin järjestäjätahon sponsoroima viiden pennin rippaus Twitch-striimistä. Voittaja oli itsekin aika pöllämystynyt ja sanoi kiitospuheessaankin, että Last Callin olisi kuulunut voittaa. Olen ehkä kyynikko, mutta epäilen, että muun kuin mediatalo PokerGO:n tuotannon saattaa olla kohtuullisen vaikea voittaa parhaan mediatutotannon palkintoa PokerGO:n itsensä järjestämässä gaalassa. Olisin tosin mielelläni väärässä esimerkiksi ensi vuoden gaalassa.”

Pokerisivut: Vaikka palkintoa ei tullutkaan, Last Call on takonut huimia katsojalukuja sekä Suomessa että maailmalla. Yllättikö sarjan menestys?

Matti: “Kyllä ja ei. Alusta asti minulla oli fiilis, että olemme tekemässä jotain ainutlaatuista. Tiesin myös omat visuaaliset kykyni, ja että dokumentista tulisi komeaa katsottavaa. Kansainvälinen huomio yllätti silti hieman, ja olin todella otettu siitä.”

Antti: “Siinä vaiheessa, kun itse oli nähnyt valmiit jaksot, alkoi uskoa, että muutkin tästä tykkäävät. Kansainvälinen kiinnostus kyllä yllätti.”

Miikka: “Itse ajattelin, että tästä tulee kaikkien aikojen paras suomalainen pokerituotanto, mutta ulkomaille en nähnyt oikein saumoja. Sitten näin Matin ensimmäisen vedoksen avausjaksosta, ja leukani loksahti. Oikeastaan samalla hetkellä tajusin, että tätä täytyy puskea ulkomaille ja isosti — nyt jos koskaan oli mahdollisuus saada Suomi maailmankartalle!”

Dan: “Olen saanut sarjasta oikeastaan pelkästään positiivista palautetta, mutta hienointa on ollut, että myös ulkomailla eri maailmankolkista kotoisin olevat pelaajat ovat tunnistaneet ja kehuneet sarjaa.

Pokerisivut: Mihin luulette, että sarjan menestys perustuu?

Matti: “Tähän on mielestäni yksi selkeä vastaus: Me onnistuimme kertomaan pokerista peruskatsojalle ymmärrettävästi, mutta myös valistuneempi pokerikansa viihtyi sarjan parissa. Eli tarjosimme niin sanotusti kaikille kaikkea.”

Dan: “Paljon hyvää palautetta on tullut tosiaan myös sellaisilta, jotka eivät itse edes pelaa pokeria.”

Matti: “Toki Patrik Antoniuksen saaminen sarjaan oli myös todella iso vetonaula, etenkin kun onnistuimme pääsemään haastatteluissa niin syvälle hänen elämäänsä. Olemme ‘Patelle’ hyvin kiitollisia siitä, että hän lähti projektiin mukaan, ennen kuin ensimmäistäkään jaksoa oli tehty.”

Antti: “Meillä on myös hyvä tekijätiimi, jolta löytyy laajasti toisiaan täydentävää osaamista. Se ja täysin uudenlainen pokeriaiheinen sisältö ovat varmaankin olleet menestyksen avaimia.”

Pokerisivut: Sarjasta on kuvattu jo kolmaskin tuotantokausi (etusivun kuva 3. kauden kuvauksista, toim.huom.). Vieläkö tankissa riittää bensaa?

Dan: “Ehdottomasti, tuntuu että olemme vasta alussa!”

 

Last Callin uudet jaksot julkaistaan syyskuussa Pokerisivujen YouTube-kanavalla. Last Callia tuottaa Pokerihuone. Tsekkaa täältä, kuinka voit haastaa sarjan päätähti Uniikin nettipokerissa!

Author: Erika Woods